Tuesday 2 August 2011

Nak Cuba Masak Sup Tulang Untuk Berbuka? Boleh Jer..



Assalamualaikum.. kawan-kawan semua. Hari ni bolehla kita share tentang resipi keluarga yang sangat menarik ini yer. Tapi, kalau boleh tulang lembu tu perlu dibeli pagi yer.. bukan apa tau kawan-kawan, ia perlu direbud lama untuk dapatkan daging yang empuk dan mudah dimakan bila berbuka nanti. Insya'allah.

Bahan-bahan
    500g tulang lembu
    1 sup bunjut
    2 kiub ayam
    2 1/2 liter air.
    3-4 ulas bawang putih
    1 cm halia
    minyak tumis
    daun sup/ daun bawang
    bawang goreng
    cili padi
    limau nipis
    2 biji ubi kentang
    1/2 batang lobak merah

Cara-cara
Langkah 1
Mula-mula cuci tulang temulang.

Langkah 2  
Kupas bawang putih. Pastu bersihkan.

Langkah 3
Ketuk-ketuk bawang putih dengan pisau. Pastu cincang-cincang biar jadi halus.

Langkah 4
Hiris pula halia nipis-nipis. Tumbuk halia dengan bawang putih.


Langkah 5
Panaskan minyak. Tumislah bawang putih dan halia ni sehingga bawang putih jadi kuning.

Langkah 6
Masuklah air dengan tulang-tulang. Rebuslah sehingga tulang empuk (lama).

Langkah 7
Bila dah empuk tu, masukkan pula ubi kentang dengan lobak merah.

Langkah 8
Masuk pula rempah sup bunjut dan juga kiub ayam. Biarkan sehingga ubi kentang empuk.

Langkah 9
Masukkan pula sedikit gula. Masukkan garam secukupnya.

Langkah 10
Hidang sambil letak bawang goreng, daun sup, daun bawang, cili padi. Juga letakan limau nipis.

Selesai.. Alhamdulillah. Kawan-kawan semua.. Bila berbuka jangan lupa baca doa berbuka dulu. Hmmm.. lagi elok berbuka dengan sebiji tamar dahulu. Lebih berkat dengan mengikuti sunnah Nabi(saw) ini. Insya'allah

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...