Tuesday 2 August 2011

Nak Cuba Masak Sup Tulang Untuk Berbuka? Boleh Jer..



Assalamualaikum.. kawan-kawan semua. Hari ni bolehla kita share tentang resipi keluarga yang sangat menarik ini yer. Tapi, kalau boleh tulang lembu tu perlu dibeli pagi yer.. bukan apa tau kawan-kawan, ia perlu direbud lama untuk dapatkan daging yang empuk dan mudah dimakan bila berbuka nanti. Insya'allah.

Bahan-bahan
    500g tulang lembu
    1 sup bunjut
    2 kiub ayam
    2 1/2 liter air.
    3-4 ulas bawang putih
    1 cm halia
    minyak tumis
    daun sup/ daun bawang
    bawang goreng
    cili padi
    limau nipis
    2 biji ubi kentang
    1/2 batang lobak merah

Cara-cara
Langkah 1
Mula-mula cuci tulang temulang.

Langkah 2  
Kupas bawang putih. Pastu bersihkan.

Langkah 3
Ketuk-ketuk bawang putih dengan pisau. Pastu cincang-cincang biar jadi halus.

Langkah 4
Hiris pula halia nipis-nipis. Tumbuk halia dengan bawang putih.


Langkah 5
Panaskan minyak. Tumislah bawang putih dan halia ni sehingga bawang putih jadi kuning.

Langkah 6
Masuklah air dengan tulang-tulang. Rebuslah sehingga tulang empuk (lama).

Langkah 7
Bila dah empuk tu, masukkan pula ubi kentang dengan lobak merah.

Langkah 8
Masuk pula rempah sup bunjut dan juga kiub ayam. Biarkan sehingga ubi kentang empuk.

Langkah 9
Masukkan pula sedikit gula. Masukkan garam secukupnya.

Langkah 10
Hidang sambil letak bawang goreng, daun sup, daun bawang, cili padi. Juga letakan limau nipis.

Selesai.. Alhamdulillah. Kawan-kawan semua.. Bila berbuka jangan lupa baca doa berbuka dulu. Hmmm.. lagi elok berbuka dengan sebiji tamar dahulu. Lebih berkat dengan mengikuti sunnah Nabi(saw) ini. Insya'allah

No comments:

Post a Comment

Sudi-sudi..

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...