Assalamualaikum.. kawan-kawan semua. Hari ni bolehla kita share tentang resipi keluarga yang sangat menarik ini yer. Tapi, kalau boleh tulang lembu tu perlu dibeli pagi yer.. bukan apa tau kawan-kawan, ia perlu direbud lama untuk dapatkan daging yang empuk dan mudah dimakan bila berbuka nanti. Insya'allah.
Bahan-bahan
500g tulang lembu
1 sup bunjut
2 kiub ayam
2 1/2 liter air.
3-4 ulas bawang putih
1 cm halia
minyak tumis
daun sup/ daun bawang
bawang goreng
cili padi
limau nipis
2 biji ubi kentang
1/2 batang lobak merah
Cara-cara
Langkah 1
Mula-mula cuci tulang temulang.
Langkah 2
Kupas bawang putih. Pastu bersihkan.
Langkah 3
Ketuk-ketuk bawang putih dengan pisau. Pastu cincang-cincang biar jadi halus.
Langkah 4
Hiris pula halia nipis-nipis. Tumbuk halia dengan bawang putih.
Langkah 5
Panaskan minyak. Tumislah bawang putih dan halia ni sehingga bawang putih jadi kuning.
Langkah 6
Masuklah air dengan tulang-tulang. Rebuslah sehingga tulang empuk (lama).
Langkah 7
Bila dah empuk tu, masukkan pula ubi kentang dengan lobak merah.
Langkah 8
Masuk pula rempah sup bunjut dan juga kiub ayam. Biarkan sehingga ubi kentang empuk.
Langkah 9
Masukkan pula sedikit gula. Masukkan garam secukupnya.
Langkah 10
Hidang sambil letak bawang goreng, daun sup, daun bawang, cili padi. Juga letakan limau nipis.
Selesai.. Alhamdulillah. Kawan-kawan semua.. Bila berbuka jangan lupa baca doa berbuka dulu. Hmmm.. lagi elok berbuka dengan sebiji tamar dahulu. Lebih berkat dengan mengikuti sunnah Nabi(saw) ini. Insya'allah
No comments:
Post a Comment
Sudi-sudi..